Wandelnetwerk Rivierenland breidt uit met wandellus in Walem

28 Juni 2023

Wandelnetwerk Rivierenland breidt uit met wandellus in Walem

“Bedoeling is om tot een zo groot mogelijk netwerk te komen van groen en natuur, de trage wegen in de spotlights te zetten en wandelaars te laten genieten van de natte, soms onbekende natuurparels in het mooie en uitgestrekte Natuurpark Rivierenland" - schepen Patrick Princen

‘Waterrijk Walem’ is de eerste van drie nieuwe wandellussen die Regionaal Landschap Rivierenland dit jaar ontwikkelde in opdracht van Stad Mechelen ter versterking van het Natuurpark Rivierenland. Deze bewegwijzerde wandeling van 12,3 kilometer gidst je langs trage wegen door de mooiste natte natuurgebieden van de regio.

Aan het Fort van Walem werd vandaag het startbord van de nieuwe wandellus in Walem onthuld. Onderweg leiden trage wegen je via de Meulebossen, Battenbroek en de Spildoornvijver naar de overstromingsgebieden van het Sigmaplan tussen de rivieren Dijle en Nete. Het landschap is een afwisseling van uitgestrekte graslanden, valleinatuur en waterplassen en huisvest bovendien heel wat opmerkelijke plant- en diersoorten zoals de grote kattenstaart, de lepelaar en de otter.

“Vorig jaar werden drie wandellussen langs trage wegen in de omgevingen Tivoli, Spreeuwenhoek en Vrouwvliet gelanceerd. Nu is Walem aan de beurt, met een wandeling van 12,3 km. Later deze zomer breidt het wandelnetwerk verder uit met een wandellus in Heffen en een langere lus voor fervente wandelaars vanuit Leest”, vertelt schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen. “Bedoeling is om tot een zo groot mogelijk netwerk te komen van groen en natuur, de trage wegen in de spotlights te zetten en wandelaars te laten genieten van de natte, soms onbekende natuurparels in het mooie en uitgestrekte Natuurpark Rivierenland.”



Trage wegen
In 2020 besloot Stad Mechelen samen met Regionaal Landschap Rivierenland om de bestaande trage wegen, de bebording en de toegankelijkheid ervan in kaart te brengen en waar nodig te herstellen. Op basis van die inventarisatie werden op het terrein de nodige verbeteringswerken uitgevoerd. Vervolgens werden de trage wegen onderling met elkaar verbonden om tot een aantal nieuwe wandellussen te komen die de verschillende Mechelse natuurgebieden van Natuurpark Rivierenland met elkaar verbinden. 

Jill Eeckhout, medewerker trage wegen van Regionaal Landschap Rivierenland verduidelijkt: Trage wegen zijn wegen bestemd voor niet-gemotoriseerd vervoer, ze vertellen als levend erfgoed een verhaal over het dorp en het zijn bovendien belangrijke ecologische verbindingen. Tot slot zijn ze vaak ook de snelste route naar een prachtige landschap.”

“Deze manier van werken lijkt wat op de Kintsugi uit Japan, het repareren van scherven met goudlak. Onze natuurgebieden zijn soms nog wat versnipperd, maar de trage wegen vormen de goudlak die alles helpt samenhouden en het geheel nóg mooier maakt”, voegt schepen Princen er met een knipoog aan toe.

Walem op de kaart
De bijkomende wandellussen zijn niet alleen een manier om de prachtige natuur te ontdekken in Natuurpark Rivierenland, maar ook om de Mechelse dorpen te ontdekken. Gemeenteraadslid Zineb El Boussaadani: “Walem lijkt een verstedelijkt dorp, maar het is de perfecte uitvalsbasis om de natuur en het water dat hier ook zo duidelijk aanwezig is te ontdekken. Met deze nieuwe wandellussen zetten we ook onze dorpen op de kaart.”



Het Regionaal Landschap Rivierenland (RLRL) ondersteunt, inspireert, regisseert, stimuleert … inwoners, natuurverenigingen, landbouwers, wildbeheereenheden en lokale overheden om samen te werken aan een wervend landschapsverhaal. Wandelnetwerk Rivierenland maakt deel uit van de toeristische regio Scheldeland en rijgt de landschappen van Mechelen, Willebroek, Niel, Boom, Rumst, Schelle, Hemiksem, Duffel en Sint-Katelijne-Waver aan elkaar tot een netwerk van 360 km bewegwijzerde wandelpaden, verbonden door knooppunten. Als wandelaar kan je zo eindeloos zelf je wandeltrajecten uitstippelen.